EU stof

Udsendelserne er en del af en serie adskillige udsendelser der alle tager pulsen på EU. Udsendelserne er produceret af journalist Jan Simmen på vegne af Radio Mælkebøtten med støtte fra Europanævnet.

  
Er dagpengesystemet truet af nyt direktiv?

magasin 30min
I denne udsendelse ser vi på en trussel imod selve vores kendte dagpengesystem. Et nyt direktiv åbner nemlig for, at en eu-borger kun skal arbejde få dage i Danmark, for at kunne få danske dagpenge med sig hjem. Hvor lang tid, er endnu ikke fastlagt. EU Parlamentet mener 1. dag, mens kommissionen har foreslået en måned. For at forstå den historie, har vi talt med en del danske EU parlamentarikere, der alle erkender, at sagen er alvorligt. Men ikke kun parlamentarikere. Verner Sand Kirk, som er direktør i Dansk A-kasser frygter, at det nye direktiv vil føre til såkaldte dagpengefabrikker. Han mener at det her kan være med til at ødelægge det danske dagpengesystem. Også Dorte Sindberg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet mener, at de danske dagpenge er under pres. Hun tror dog ikke helt på busser fyldte med bulgarer og polakker der kommer til landet, bare for at udnytte systemet.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen imod EU ser det her som en kæmpe fare imod den ellers så roste danske arbejdsmarkedsmodel.

Som du i vores udsendelse kan høre, så er der måske også løsninger. Fx foreslår Morten Løkkegaard fra Venstre et ret kompliceret indekseringssystem, mens de konservatives spidskandidat ikke vil udelukke, at den her sag kan ende med at Danmark hiver EU for … ja, EU-domstolen. Socialdemokratiets Ole Christensen arbejder på højtryk for at forklare de andre parlamentsmedlemmer om det særlige danske dagpengesystem, og hvorfor det her vil blive udnyttet af skruppelløse både arbejdsgivere men også arbejdstagere. Den kamp står Ole Christensen, som du kan høre i udsendelsen her, bestemt ikke alene med. Men nu lige til lidt forhistorie.

Sagen tog sin begyndelse i juni, da Danmark og en række andre lande tabte sagen i Ministerrådet for at få ændre direktiv 883. Det er et direktiv der skal sikre, at man som EU-borger kan arbejde i et andet EU land og stadig have ret til sociale ydelser. Beskæftigelsesministeren sagde dengang, citat: Nu har vi tabt 1. halvleg. Ministeren mente dengang, at det nok skulle gå bedre, når sagen kom i EU Parlamentets Beskæftigelsesudvalg. Men også her tabte Danmark igen. Uden at komme ind på for mange teknikaliteter, så var det faktisk 3. gang Danmark tabte, hvis man regner EU Kommissionen forslag med som et tabt slag, som man nok burde. I processen inden Kommissionen kommer med et forslag er der nemlig muligheder for at lave indsigelser. Alt det og meget mere kan du høre i vores udsendelse her:

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
EU valgkamp: De unge vil godt EU, hvis de bare får chancen

magasin 30min
EU er i modvind, heder det sig ofte. Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft har tidligere udtalt, at det er et grundvilkår for EU. Altså at EU altid har kæmpet i modvind. Ud over at EU som institution ofte bliver kritiseret, så bliver det ofte beskyldt for ikke at være folkeligt nok. Men passer det? Passer det, at EU’s mange agendaer ikke rager danskerne en høstblomst? Passer det også, at især de unge ikke kan se noget som helst i det store europæiske samarbejde?

Vi har sat os for at efterprøve især den sidste påstand. I den her udsendelse tager vi til Bruxelles for at tale med EU Kommissær Margrethe Vestager om EU’s problemer, for så vende snuden imod Ålborg. Her mødte vi ikke bare kendte politikere som Marianne Jelveg, Lisbeth Bech Poulsen fra SF, Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet. Nej, vi mødte en bevægelse med projektleder Søren Warthoe spidsen, der drager ud til de unge for at fortælle om EU , og så mødte vi især… ja, de unge selv. Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Patientsikkerhed: Her heder løsningen "EU"

magasin/interview 50min
I denne uge har vi inviteret De Konservatives spidskandidat til Europa Parlamentet Pernille Weiss i studiet. Men vi begynder lige et andet sted.
Pacemakere, kunstige hofter og underlivsnet. Tusindvis af danske patienter får hvert år nyt medicinsk udstyr, som skal hjælpe dem til et bedre liv. Men meget af udstyret er ikke testet på patienter på forhånd. Og mange patienter kommer alvorligt til skade. Ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det har en chokerende DR-dokumentar netop afsløret.

Så er vi fremme ved vores gæst igen. Pernille Weiss mener nemlig, at netop den sag er et godt eksempel på hvor EU kan gøre en stor forskel. Hun har blandt andet en uddannelse som sygeplejerske og netop sundhedsområdet ligger hende meget på sindet.

Men hvem er hun? Og på hvilke områder mener hun at EU reelt gavner den danske befolkning. Et portræt af Det Konservative Folkepartis spidskandidat, som efter planen skal efterfølge eu parlamentariker og tidligere minister Bendt Bendtsen, som nu efter en lang karriere nu takker af.
Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Truer Italiens kollisionskurs EU’s økonomiske orden eller endda hele EU samarbejdet?

magasin/interview 36min
Prøv at forestille dig to køretøjer på en mørk og smal landevej der drøner imod hinanden. Det ene køretøj er en tung, gammel Mercedes lastbil, mens den anden er en noget medtaget Fiat. Begge førere håber på, at den anden vil vige pladsen. Kan du se billedet for dig? Det er er faktisk et godt billede på, hvad der er ved at ske netop nu.
I denne uge skal vi nemlig se på en trussel, kun få har omtalt. Det på trods af at den har potentiale for både en ny finansiel krise, eller at ændre EU’s strenge økonomiske kurs. Det her er indviklet stof, som tager udgangspunkt i Italien. Du har dog muligvis hørt i en af vores tidligere udsendelser, at netop Italien bekymrer mange i, og udenfor EU-systemet. Den britiske parlamentariker Andrew Lewer udtaler til os, at han er bange for a både eurosamarbejde og EU vil kollapse på grund af Italiens økonomi. Det er faktisk derfor han i sidste ende blev tilhænger af Brexit. Men derom lige om lidt.

Først lidt grundlæggende økonomisk viden. Ifølge de gængse teorier så straffer kapitalmarkederne lande med for høj gæld benhårdt med et stigende rentepres. Det betyder altså at lånene et land normalt har, bliver dyrere. Det skulle så ifølge teorien blandt andet medføre at de straffede lande gennemfører arbejdsmarkedsreformer og skærer i velfærden.
Et er teori, noget andet er praksis. For teorien mangler at tage højde for mindst én ting: Noget der heder demokrati. Vælgerne sætter politikere på porten hvis de ikke bryder sig om den politik de står for. Så der er grænser for, hvad politikere kan få gennemført af upopulære reformer.

Og så er vi fremme ved Italien igen, hvor en ny regering ikke har tænkt sig at følge EU Kommissionens opfordringer om besparelser. I Italiens øjne, har sparepolitikken kun gjort tingene værre. Som du om lidt kan høre, så er Italien langt fra ene om den betragtning.

For at fortælle os hvordan det hele hænger sammen, så har vi blandt andre talt med Mads Meter Klindt, som er lektor og ph.d. på institut for Statskundskab på Ålborg Universitet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Er den danske arbejdsmarkedsmodel virkelig under angreb af EU?

Interview/magasin 30min Mens vi hører om lastbilchauffører der lever under slavelignende forholdt, så har EU Parlamentets arbejdsmarkedsudvalg netop haft møde. Resultatet af det møde fik EU Parlamentariker fra Folkebevægelsen imod EU til at fare i blækhuset. På et opslag på Rina Ronja Kari’s Facebook Profil råbte hun vagt i gevær. Ifølge hende betyder den aftale EU Parlamentet nu er ved lave, at en dansk overenskomst i sidste ende vil kunne blive erklæret ulovligt i EU systemet. Altså et angreb på den ellers så roste danske model. Det lyder måske både tørt og teknisk, men på godt dansk betyder den model blandt andet, at ingen herhjemme arbejder til reelle sultelønninger, som millioner fx gør i Tyskland, og at vi kan få dagpenge, hvis vi skulle blive fyret.

EU Parlamentariker Ole Christensen fra Socialdemokratiet er ikke enig. Han mener ikke, at den danske model er under angreb. Nej, han mener ligefrem at der rigtig gode takter i de nye aftaler. I hvert fald for de mange millioner af arbejdere i EU, der år efter år hutler sig fra et løst arbejde til det næste. Uden kontrakter eller nogen former for rettigheder. Hvad der så konkret ligger i aftalen ser vi nærmere på i den her udsendelse, hvor vi har talt med netop Ole Christensen. Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her. 
Stor sejr for både dansk EU-politiker og især miljøet

Interview/magasin 37min Du kender dem godt. Knitreposerne. Du får dem udleveret gratis i fx supermarkederne, når du køber alt fra grøntsager til et par nye underbukser. At plastik forurener er de fleste nok klare over. At der skal olie til at producere dem, er nok heller ikke ukendt for de fleste. Men hvad du måske ikke er klar over er, at det er reelt et rigtigt stort miljøproblem med eengangs-poserne, eller knitre poser, som andre kalder dem. EU Kommissionen var i hvert fald ikke klar over det, da en dansk EU Parlamentariker stort set alene kaldte til kamp imod dem. Faktisk så blev der grinet hånligt af forslaget, og det var i Kommissionens og ministerrådets øjne et tydeligt eksempel på, at EU Parlamentet ville blande sig endda i meget små sager.

Småting, javel ja.

Lad os lige få nogle tal på bordet. I 2017 steg det globale forbrug af engangs plast til hele 348 millioner tons. EU alene står for 64,4 millioner tons. Et tal så stort, at det er svært at forestille sig. Men det svarer til samme vægt som 487.000 damplokomotiver vejer til sammen. Eller knap 800 store tankskibe. Så det er ikke et lille problem, for en stor del af plastikposerne risikerer at ende op i naturen. Da omfanget gik op for ikke mindst EU Kommissionens næstformand Frans Timmermans vendte han rundt på en tallerken og kommissionen er nu klar til at gøre noget ved den omfattende plastikforureningen. Vi har talt med den EU politiker, der i sin tid blæste til kamp imod netop én gangs plast på trods af de hånlige smil. Hør et interview med SF's Margrethe Auken tale om ikke bare plastikforureningen, men også drab på journalister, Dublinkonventionen og hvordan kloakvand bliver brugt som våben i vel snart verdens ældste stridsområde.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Godt nyt: Slut med sommertid, og mere grøn politik fremover

Interview/magasin Når vi nu stiller havemøblerne ind i skurene igen, og tilsvarende stiller urene tilbage til vintertid, så er de måske sidste gang det sker. Ikke det med havemøblerne, men det med at stille urerne tilbage. Det er nemlig EU Kommissionen der står bag et forslag om, at afskaffe det årlige skift mellem vinter- og sommertid. EU Kommissionen har endda spurgt sine borger om. Flere millioner har svaret, og de fleste af dem vil gerne afskaffe skiftet.

Der er dog en hage ved EU Kommissionens ide. Det er nemlig ifølge forslaget op til medlemslandene selv, om de så i givet fald vil gå over til permanent vinter eller sommertid. Det kan altså betyde, at hvis fx Tyskland beslutter sig til at indføre sommertid hele året rundt, og vi Danmark beholder vintertiden, så skal vi stille klokken en time frem, hvis vi kører over grænsen til Tyskland.

Vi har spurgt Socialdemokratiets EU Parlamentariker Christel Schaldemose hvor gennemtænkt den ide er. Men det er nu ikke det eneste hun har beskæftiget sig med. Hør blandt andet også om en mere grøn fremtid for EU, og mindre svindel med målingerne på bilernes udledning, når vi giver et glimt fra EU’s demokratiske maskinrum.
Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
"Stor enighed bag energiaftale: Skåltaler eller klimaredning?

Interview/magasin I den her udsendelse har vi ifølge EU både godt nyt for klimaet, erhvervslivet og for EU's mange arbejdsløse. Bannerføreren af den gode nyhed er den danske konservative politiker Bendt Bendtsen, som det er lykkedes at samle næsten hele EU parlamentet bag et nyt direktiv, som gerne skulle resultere i mindre CO2 udledning. En ganske fornem bedrift i et parlament, som ofte er mere uenig end enig. Men det vender vi tilbage til. Spørgsmålet er bare, om EU’s direktiv, der heder ”Ren Energi for alle Europæere”, er vidtrækkende nok, bliver hurtigt nok indført, og i øvrigt også bliver håndhævet. Altså om det er andet end flotte hensigtserklæringer på et stykke papir.Inden vi borer lidt i det, så tager vi dog lige en afstikker fra Bruxelles til København

Forleden på et åbent møde i Folketinget var tre forskere og topfolk fra erhvervslivet inviteret. Omdrejningspunktet var et ønske om at få Danmark til at udlede meget mindre CO2. Et ønske som virksomheder som Grundfoss, Danfoss, Rockwool, Velux, Vestas og mange andre industrier der lever af grøn teknologier naturligvis er enige i. Dermed også sagt, at den her historie drejer sig ikke kun om CO2 kvoter, men i høj grad også om arbejdspladser og økonomi.

Forskerne kunne enstemmigt fortælle politikerne, at det kræver en meget større indsats hvis vi skal forhindre at klimaforandringer bliver så voldsomme, at det vil få uoverskuelige konsekvenser. Der skal handles meget hurtigt, sagde forskerne. Og indsatsen skal være international. Netop på det sidste punkt er så som nævnt godt nyt. EU-parlamentet har netop vedtaget et ud af 8 initiativer der skal nedbringe CO2 udslippet.
her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
"The Monster" valgt til magtpost: EU Parlamentet i usædvanligt fælles oprør

Interview/magasin Parlamentet er normalt ikke enig om ret meget. De er delt op i politiske fraktioner, og der diskuteres livligt løs hele tiden. Men en enkelt sag har dog kunne bringe enighed i det ellers så politisk splittede parlament. Det er udnævnelsen af en topembedsmand. Eller rettere sagt måden embedsmanden blev udnævnt på, der har fået EU Parlamentet op af de bløde stole.
Han heder Martin Selmayr. Det er de færreste almindelige mennesker i Danmark der kender til den her embedsmand, men det er måske en fejl. I flere nationale og internationale medier, deriblandt onlinemediet Politico, er han længe blevet beskrevet som dem mægtigste mand i EU systemet. Lidt overraskende al den stund, han er, eller var, Kommissionsformandens Jean Claude Junkers højre hånd. Men en del iagttagere har vurderet, at det i virkeligheden er ham der styrer kommissionsformanden og ikke omvendt.I de især de engelske medier bliver han ligefrem kaldet for "The Monster". Den alder vi lige stå lidt... Sikkert er dog, at det er en yderst kontroversiel person der lynavancerede på en meget udsædvenlig måde.

Det har blandt andet været medvirkende til at EU Parlamentet nu reagerer så kraftigt. Den socialdemokratiske Gruppeformand for de danske EU Parlamentarikere Jeppe Kofod, mener, at proceduren bag udnævnelsen bærer præg af, citat, ”alt for mange krumspring”. Han oplyser desuden, at Parlamentet jo har muligheden for at vælte hele EU Kommissionen.
En rasende Anders Vistesen fra Dansk Folkeparti kalder det derimod en ”politisk udnævnelse” og tilføjer, citat, ”Man skal både være blind, stum og døv for at tro, at denne udpegning er sket efter reglernes ånd og bogstav”.
For at finde ud af hvad der er op og ned i den sag her, har vi ringet til den danske EU Parlamentariker Morten Løkkegaard fra Venstre. her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
123mio kroner: EU-dom åbner port for SU-svindlere

Interview/magasin Sagen vi i denne udsendelse skal beskæftige os med er, at det danske SU system ser ud til at blive groft udnyttet. Mindst 90 mio. kroner burde tilbagebetales. Men de penge kan ikke kradses ind igen på grund af en dom fra EU-Domstolen. Det er faldet både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for brystet. Vi følger op på sagen med et interview med EU Parlamentariker Morten Messerschmidt, som i øvrigt stadig mener, at Danmark bør på sigt forlade EU-samarbejdet.

Men tilbage til hvad sagen handler om:
Ifølge en opgørelse fra Søren Pinds ministerium er der fra maj 2014 til og med 2016 skønsmæssigt blevet rejst op mod 5.000 såkaldte tilbagebetalingskrav, hvor borgere fra andre EU-lande står til at skulle tilbagebetale uberettiget SU for i hvert fald omkring 90 millioner kroner.
Af samme opgørelse fremgår det også, at 5.675 vandrende arbejdstagere i 2016 fik helårsstøtte i SU, hvilket er godt 2.500 flere end i 2014. Såvel Socialdemokraterne som Dansk Folkeparti efterlyser nu, at uddannelses-og forskningsminister Søren Pind fra partiet Venstre gør mere for at sikre, at der ikke bliver snydt eller sjusket med SU til borgere fra lande som Rumænien, Tyskland og Slovakiet.

Efterlysningen fra de to partier kommer efter, at det er blevet dokumenteret, hvordan borgere fra andre EU-lande i 2016 skyldte Danmark cirka 123 millioner kroner i gæld fra SU-lån, efter at de har læst her i landet. Gæld, som EU-regler og aftaler med andre EU-lande ikke giver Danmark mulighed for at inddrive. Gæld, som Danmark forgæves har søgt EU om hjælp til at inddrive i de andre EU-lande, og som derfor bliver ved at vokse. her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
EU Modstand: Kendt politiker stiller op igen

Interview/magasin (2018) Rina Ronja Kari, fra Folkebevægelsen imod EU, har tidligere sået tvivl om, om hun vil genopstille. Men nu har hun besluttet sig for at fortsætte arbejdet i EU Parlamentet. Hvis vælgerne altså genvælger hende til posten. Enhedslisten, som ellers er en del af den tværpolitiske bevægelse ”Folkebevægelsen imod EU”, stiller nemlig selv med en kandidat. En del af vælgerne, som hidtil har stemt på folkebevægelsen, stemmer nemlig på Enhedslisten når der er Folketingsvalg. Dertil kommer, at Enhedslisten også vil markere sig på en modstand imod EU. Med andre ord går begge politiske organisationer altså efter den samme vælgerskare. Vi har talt med Rina Ronja Kari og blandt andet spurgt hende om, hvorfor hun genopstiller, og hvorfor hun stadig mener, at Folkebevægelsen imod EU er relevant. Hun svarer, at det er vigtigere end nogensinde før. Der sker nemlig rigtig meget lige nu i EU, som vækker hendes bekymring. Hør hvad det er i udsendelsen her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
CETA aftale: En bagdør for amerikanske virksomheder eller vejen til flere jobs?

En udsendelse om endnu et politisk tiltag du sikkert ikke har hørt ret meget om, selv om den kan få stor betydning for dig.
Hvad har en lille fransk vinbonde, en italiensk osteproducent, en tysk hightech gigant til fælles med EU Kommissionen? De ønsker sig en handelsaftale mellem EU og Canada. Men det er en rigtig dårlig ide, mener kritikerne. Den aftale kan få helt uoverskuelige konsekvenser, mener kritikkerne på begge sider af Atlanten. Vi har sendt EU korrespondent Jan Simmen til Bruxelles for at se nærmere på argumenterne.
En handelsaftale mellem Canada og EU. Den er på vej, men som du i løbet af udsendelsen kommer til at høre, så er det ikke sikkert at du vil synes om den aftale. Eller også vil du, for den deler nemlig vandene.

Men ”handelsaftale”? Er det nu virkelig noget du skal bruge tid på at lytte til. Inden du nu slukker for lyde her, så forestil dig et følgende scenarie: Danmark bliver sagsøgt af et Amerikansk tobaksfirma for at have skrevet ”rygning er skadeligt” på cigaretpakkerne. Det er nemlig lige hvad kritikerne af aftalerne mener vil ske.
Men hov? ”AMERIKANSKE” firmaer? Var det ikke en handelsaftale mellem Canada og EU? Jo, det var det. Men som du vil høre i udsendelsen, var det ikke en fejl. Tilhængerne af aftalen har også mindst én grund til at du bør kende til aftalen: Arbejdspladser. Og den naturligvis deraf følgende vækst. Så med andre ord: hvis borgerne i EU skal have et job at stå op til, så er handelsaftalerne en rigtig god ide. I hvert fald ifølge tilhængerne. Modstanderne mener tvært imod at arbejdspladserne vil forsvinde og mange snart vil stå uden et arbejde.

Medvirkende i udsendelsen er EU’s handels-Kommissær Cecilia Malmstrøm, EU’s chefforhandler Mauro Petricione, EU Parlamentariker Jørn Dormann fra Dansk Folkeparti, vineksportør Pauline Guillot, EU Parlamentariker Rina Ronja Kari fra folkebevægelsen imod EU, the Coucil of Canada, den italienske osteproducent Attilio Zanetti og den tyske salgsdirektør Antonio Multari.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
EU’s fremtid: Udsendelse leder med lys og lygte efter en puls

Vi har sendt en journalist til Bruxelles. Dels for at få et eksklusivt interview med EU’s mest populære person. Men også for at finde ud af, om EU faktisk har en fremtid. For bag de selvsikre smil, faste politiker-håndtryk til pressekonferencerne er der en stor usikkerhed. Den usikkerhed graver vi lidt i. Vi taler med en dansk EU politiker, og en chefredaktør for et EU medie med hele 25 mio lyttere. Desuden er vi de første at løbe med rygter om, hvem den næste EU formand kunne blive, og her er der godt nyt for danskere. Det og meget mere kan du høre i vores udsendelse: På sporet af EU’s puls.

Medvirkende er Jørn Dohrmann (DF), chefredaktør Jean-Michelle Boss og EU Kommissær Margrethe Vestager. Overlever EU? Som du i løbet af udsendelsen kan høre, så ser Margrethe Vestager det her som en ny begyndelse. Men det er ikke alle der enige. Om EU overlever, eller rettere hvor længe Unionen overlever, ved vi af gode grunde ikke. Vi kan i den sammenhæng ikke lade være med at komme med en anekdote fra tidernes morgen da

Europa var på vej til at blive samlet for første gang, nemlig under den romerske republik. Dengang spåede en del romere roms fald. Blandt andet den frygt bragte Julius Cæsar til magten, som ophævede sig selv til kejser og afskaffede senatets medindflydelse. Han blev selv myrdet i år 44 før Kristi fødsel. Selv om der var perioder med fredelige tilstande i Romerriget, så fortsætte de indre og ydre kampe. Igennem hele periode spåede mange Romerrigets fald. Først små 500 år efter Julius Cæsar blev myrdet fik de omsider ret. Så måske er spådomme om EU’s fald i virkeligheden et sundhedstegn?
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
En dansker på arbejde

De fleste af os kan vel huske hende. Dengang Margrethe Vestager var økonomi- og indenrigsminister og formand for det Radikale Venstre. Vicestatsminister. Og så lige pludseligt i november 2014 blev hun konkurrencekommissær i EU. Udpeget embedsmand, med en meget stor magt inden for EU-systemet.

Men hvad laver en konkurrencekommissær egentlig? Og hvad er der med alle de her retssager hun fører imod Google og andre internetgiganter? Hvor ryger milliardbøderne hun har været med til at give egentlig hen? For at få svar på de og andre spørgsmål har vi inviteret os selv på kaffe hos konkurrence kommissær Margrethe Vestager i Bruxelles.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
Social dumpning: EU’s kamp imod moderne slaveri

I denne udsendelse vil vi se på, hvad løndumping er for et begreb. ”Gaab”, tænker du måske. Men hvad nu hvis du tænker på slaverne der levede et kummerligt liv et par hundrede år siden? Hvis nu du prøver at forestille dig slaver lænket fast i bugen på et skib? Er det så stadig noget du synes er kedeligt og relevant?

Hvis vi så fortæller dig, at det er netop det løndumping handler om, så har du sikker en ide om, hvorfor vi synes det er vigtigt med netop en udsendelse om emnet. Men løndumpning Det er noget EU med en dansker i spidsen netop har taget de næste skridt til at bekæmpe. Han heder Ole Christensen arbejder som politiker i EU, og ham taler vi med i udsendelsen her.

Netop EU kan nemlig spille en central rolle i bekæmpelsen af problemet. Men som du også kommer til at høre, så mener andre at EU allerede har blandet sig for meget, og at EU i stedet ligefrem skulle rulle en del af de eksisterende lovgivninger tilbage. EU-politiker Rina Ronja Kari mener ligefrem at EU skal rulle lovgivning tilbage. Hvorfor hun mener det kan du også høre i udsendelsen.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
Storbritannien er ikke vred, men skuffet

”Jeg tror EU vil forlade sig selv”, forklarer en kendt britisk EU politiker blandt andet, da han blev spurgt, hvilket land han tror vil forlade EU som det næste land. Citatet falder i udsendelsen ”Brexit: Da skuffelsen blev for stor”

Det primære omdrejningspunkt for udsendelsen er briternes beslutning om at forlade EU. Hvorfor gjorde de det, for én gang skyld set med britiske øjne fortalt af en britisk toppolitiker. I udsendelsen vil der også være analyser af de økonomiske konsekvenser for StorbritannienEn stor del af de såkaldte populistiske partier har fået medvind i sejlene nu efter Brexit. Det er partier som Gylden Daggry, og Alternative Deutschlands. Partier som især de britisk konservative ikke selv mener, at de har meget til fælles med. Så har briterne ikke et medansvar?

Medvirkende i udsendelsen her er den konservative EU Politiker Andrew Lewer, cheføkonom Fabian Zuleeg fra European Policy Center, samt danske EU Parlamentariker Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen imod EU.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
TTIP: En debat du er blevet snydt for

Handelsaftaler. Få ord kan lyde mere tørt end det ord. Men hvad nu hvis vi fortæller at kampen drejer sig om, at Europæerne har et arbejde at stå op til i morgen, at vores fødevarer ikke er farlige eller om vores skattepenge kan risikere at blive brugt på ekstremt dyre retssager for at forsvare sig imod gigant-virksomheder? For det er nemlig blandt andet det, det drejer sig om.

Men dykker man ned i aftaleteksterne, så står én ting lysende klart: vi mangler viden om konsekvenserne af aftalerne. Det vil vi her prøve at råde lidt bod på med udsendelsen her, som i øvrigt er støttet af Europanævnet. Modsat i Danmark har en del handelsaftaler i øvrigt været til heftig debat i rigtig mange EU lande, ikke mindst i vores naboland Tyskland. I udsendelsen ser vi på en handelsaftale EU i årevis har prøvet at indgå med USA, nemlig den såkaldte TTIP aftale. Vi tager både til Bruxelles, til Spanien og til USA. Vi vil prøve at lytte til menigmand og fagfolk, modstandere og tilhængere, som fx EU kommissær Cecilia Malmström som vi helt eksklusivt har fået et interview med.

Du vil også kunne høre om, at EU i gang med lave flere handelsaftaler, end bare TTIP, som udsendelsen her drejer sig om. Et af de aftaler heder CETA, og den ser lige nu ser mere levedygtig ud end TTIP. Et stort flertal af danske parlamentarikere netop sagt ja til den handelsaftale mellem EU og Canada.

I den her udsendelse medvirker i rækkefølge: Kristiina Helenius, direktør i det Amerikanske Handelskammer i Helsinki
José Manuel Roche, fagforeningen for småbønder i Spanien.
Mute Schimpf, som er fødevarespecialist for organisationen Friends of Earth
Olivia Synnott Laundry, landbrugskvinde fra Verginia i USA
Elizabeth Boswell Rega, Medie Direktør UPS i Bruxelles
EU Kommissær Cecilia Malmström
EU Parlamentariker Rina Ronja Kari, Bruxelles
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk

Billeder: