EU stof

Udsendelserne er en del af en serie adskillige udsendelser der alle tager pulsen på EU. Udsendelserne er produceret af journalist Jan Simmen på vegne af Radio Mælkebøtten med støtte fra Europanævnet.

  

EKSKLUSIVT INTERVIEW MED JEAN-CLAUDE JUNCKER!

EU's game of Thrones er begyndt

Velkommen til vores udsendelse hvor vi, som altid, tager et kig i EU’s maskinrum. Denne gang har vi et meget eksklusivt interview med selveste kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Europas mægtigste mand. Vi er det eneste danske medie der nogensinde er lykkedes med at få et interview med personen, som har stået i spidsen for EU siden sidste valgkamp. Han forlader posten til efteråret, og måske er det derfor, at han i interviewet ikke lægger fingrene imellem. Blandt andet får den italienske regering et par ukærlige ord med på vejen. I udsendelsen vil du blandt andet kunne høre Juncker tordne imod italienske ministre, som han kalder for ”løgnere, løgnere og atter løgnere”.

Vi giver også en analyse af selve magtkampen der venter forude, Margrethe Vestagers chancer for at blive EU Kommissionens nye formand, og hvorfor det her EU valg siges at være det vigtigste nogensinde.

Det gælder kampen om magten i EU… Som i den populære serie Game Of Thrones, hvorfra musikken her stammer, så er det meget uoverskueligt at se, hvad fremtiden reelt vil bringe. Hvordan EU vil udvikle sig… hvem der får magten… I den her udsendelse vil vi prøve at samle så mange tråde som muligt. I håb om at give dig et overblik over hvad der er på spil for EU, og for dig. Hvad mener dem, der stiller op til Europaparlamentsvalget? Hvad med formanden for EU kommissionen? Hvordan er det nu, han eller hun bliver valgt? Hvordan hænger det, måske, sammen med Margrethe Vestager? Og var der ikke to andre topposter mere der er på spil? Jo, det er der. Så valget her drejer sig om meget mere end ”bare” at få valgt de rigtige danske EU-politikere. Denne valgkamp til Europa-Parlamentet er den vigtigste i lang tid, har det hedet sig igen og igen i vores tidligere udsendelser. Analysen peger på, at EU er under forandring. Mindst to modsatrettede kræfter er ved at hive i det europæiske samarbejde fra hver sin side. I den ene side hiver alle dem, der synes at EU-samarbejdet skal udvides, mens der meget groft sagt er dem, der mener det modsatte. Men det er ikke kun ”formen” af EU samarbejdet der står på spil. I hele Europa har såkaldte ”populistpartier” længe haft vind i sejlene. Hvis de slår sig sammen, så kan de udgøre en reel magtfaktor i EU’s mest demokratiske maskinrum, nemlig EU Parlamentet. Forsker i populisme Susi Meret fra Aalborg Universitet udtaler i et interview ... Hør mere i udsendelse eller læs teksten/artiklen (9 sider) til udsendelsen her...

Download/podcast udsendelsen "EU's Game of Thrones er begyndt" her.

Links: Reportage om Italiens nye fascister læs den her
 
Overblik: EU-Politik minus valgflæsk

I udsendelsen her vil vi prøve at give dig et nogenlunde overblik over den valgkamp, der netop nu er i gang i hele EU. Du vil i løbet af udsendelsen forhåbentligt blive klogere på, hvad de forskellige partier står, eller har stået for.

En ting er dog, hvad et parti står for i Danmark. Men hvad repræsenterer de nede i Bruxelles? Vidste du fx at det Radikale Venstre arbejder i en gruppe med en meget liberal dagsorden i EU Parlamentet? At Dansk Folkeparti har dannet alliance med et parti, hvis medlemmer dyrker selveste Adolf Hitlers bonkammerat Mussolini som en slags helgen? Det er bare nogle af de ting vi i den her udsendelse vil dykke ned i.

Medvirkende i udsendelsen er en sand kavalkade af EU Parlamentarikere, fra Alternativet ude på venstrefløjen og hele vejen over til den modsatte side af den politiske fløj "Overblik: Politik minus valgflæsk" her.

DF's og andre partiers svindel med EU midler
 
Hvad pokker laver de i de EU-udvalg? Bliv overrasket her...

Begynder du at gabe din kæbe af led når du hører ord som ”standardisere”, ”kontroller” og ”EU-udvalg”. Hvad nu hvis vi fortæller den her historie: En lastbil fuld af dyr der står i over en uge på en parkeringsplads i over 30 graders varme. Synes du så stadig det lyder som en historie der ikke siger dig noget? Det er langt fra en enkeltstående hændelse med en dyretransport i stegende hede efterladt på en rasteplads, og det er den slags der skal forhindres. Det er det den her udsendelse/podcast drejer sig om.
Dansk Folkeparti er normalt kendte for deres flygtninge og immigrationspolitik. Og så partiets lunke tilslutning til EU. Men det er langt fra hele historien. I udsendelsen her vil du blandt andet høre om en politisk kamp partiet bestemt mener, at EU kan bruges til.

Europaparlamentarikere arbejder ofte i udvalg, der er bestemt af politikernes egne interesser. I den her udsendelse ser vi på arbejdet i flere af de vigtige udvalg. Men vi begynder med især et udvalg. Det er et udvalg der har set på de forskellige landes kontroller. Det står nemlig noget sløjt til. Det ene land har lavet nul kontroller, et andet land har lavet 10 mio kontroller og har alligevel ikke fundet en eneste overtrædelser. Begge landes indsatser er ikke noget værd. Så der er brug for standardisering…

Det er så her udvalgene kommer ind. Værktøjerne i kampen for bedre dyrevelfærd heder så… ja, du har sikkert gættet det: EU- Standardiseringer og kontroller. Det er netop det en dansk EU Parlamentariker fra DF kæmper for. En politik der i øvrigt følger i sporet på tidligere EU Parlamentariker Dan Jørgensen.

Men som du vil kunne høre i udsendelse, så har også du muligheder for at øge dyrevældfærden. Det kræver så til gengæld blandt andet bedre mærkning. Noget EU bør kræve. I hvert fald hvis man blandt andet spørger EU parlamentariker Jørn Dohrmann.
hør historien "Hvad pokker laver de i de EU-udvalg? " her.

Nyttige links og links :
Læs mere om Jørn Dohrmann
 
Folkebevægelse: Ja tak til internationalt samarbejde, men nej til EU

EU er en forkert konstruktion. Så kort kan det siges hvis man spørger Rina Ronja Kari fra Europa-Parlamentet.
Rina Ronja Kari er Europaparlamentariker for folkebevægelsen imod EU. Men hvordan har modstanden imod EU det nu, hvor Storbritanniens udtræden af EU har vist sig at være alt andet end problemfrit? Giver det stadig mening at kæmpe for Danmarks udtrædelse af EU, eller endda nedlæggelse af EU? Og hvordan hænger det det sammen med Rina Ronja’s kamp imod løndumpning, ligeløn over hele Europa, større inddragelse af borgerne i de politiske processer og ikke mindst et stort ønske om en bedre klimapolitik?

Det hænger fint sammen, fortæller Rina Ronja Kari, som grundlæggende mener, at EU ikke værd til at rede. ”Alt for meget ensretning, for tungt og ueffektivt”, lyder nogle af Rina Ronja Karis’ argumenter. De argumenter er hørt før. Faktisk er det svært at finde en eneste politiker der fx ikke klager over EU’s langsommelighed. Men mens fx socialdemokratiske Christel Schaldemose både har en hvis forståelse for hvorfor EU er tung at danse med, og samtidig mener, at det kan ændre på sigt, så har Folkebevægelsen imod EU ingen forhåbninger. EU samarbejdet kan ikke bruges.

Modsat mange andre partier i EU der imod det europæiske samarbejde, så er ”Folkebevægelsen imod EU” faktisk for et internationalt samarbejde. Altså ja tak til samarbejde på tværs af grænser, men bare ikke EU. Et af de organisationer partiet ser styrket er Europarådet, som især arbejder med menneskerettigheder.

Men i Europa-Parlamentet er folkepartiet langt fra ene om sin kritik og modstand imod EU. Herhjemme er Enhedslisten også kendt for sin kamp imod EU. Dansk Folkeparti er også kritisk. Så hvori ligger forskellen mellem partiernes holdninger og politik når det gælder EU?

Ifølge de seneste målinger, som altid skal tages med en hel spand fuld af salt, står partiet faktisk til at komme ind.

Vi graver lidt i argumenterne bag det eneste parti, der ligefrem har EU modstanden som sit hovedmål. Vi spørger også til konkrete resultater og får et lidt overraskende svar. Hør om resultater og hvordan det hænger sammen med ansatte i togbranchen kan du høre i udsendelsen her: "Folkebevægelse: Ja tak til internationalt samarbejde, men nej til EU " her.

Nyttige links og links :
Folkebevægelsen imod EU's hjemmeside
Europa-Parlamentets side om Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Vestre og Rina Ronja Kari
 
De radikale vil have et grønnere, stærkere og friere EU(26Min)

Et grønnere, et friere og et stærkere Europa. Sidst nævnte hænger sammen med både Putin og Donald Trump. Men også for at kunne dæmme op for både flygtningekriser, og grænseoverskridende kriminalitet.
Et stærkere EU kræver også, at alle medlemslande lever op til de grundlæggende værdier. Det lyder alt sammen fint, men hvad kan EU Parlamentet egentlig gøre imod et Polen, som ikke overholder de mest grundlæggende frihedsrettigheder? Det spørger vi Morten Helveg Petersen om. Han sidder i EU Parlamentet for Det Radikale Venstre i en stor liberal gruppe, hvor Venstres medlemmer i øvrigt også sider.

Vi spørger til konkrete resultater. Hvordan det hænger samme med grøn omstilling, gasledninger og storpolitik i forhold til Putin kan du blandt andet høre om i den her udsendelse. Du vil også kunne høre om noget så tørt, som et bygnings direktiv. Inden du gaber kæberne af led, så skal du dog lige svare på det her: Synes du det er en god ide med en CO2 besparelse på op til 40 procent? Hvis svaret er ja, så er det måske alligevel ikke så kedeligt et emne. Netop bygningsdirektivet er et godt eksempel på et bredt samarbejde, hvor konservative Bendt Bendtsen stod i spidsen og arbejdede tæt sammen med fx radikale Morten Helveg Petersen.

Når vi er ved samarbejde på tværs, så er det måske mindre kendt for de fleste, at politikerne fra Det Radikale Venstre faktisk sidder i samme gruppe, som Venstre, nemlig den liberale ALDE gruppe. Her sidder blandt andet Morten Løkkegaard. Hvordan radikale politikere kan side i en liberal gruppe i stedet for fx en grøn gruppe, spørger vi også om. Vi er nemlig ikke de eneste der undrer sig, men der er ifølge Morten Helveg Petersen en god grund. Hør forklaringen i udsendelsen her, hvor der også er plads til lidt godmodig politisk drilleri.

Hør udsendelsen "De radikale vil have et grønnere, stærkere og friere EU" her.

Nyttige links og links :
Morten Helveg Petersens profilside hos de radiokale
- Officiel EU-side om Morten Helveg Petersen
Altingets side hvor du kan læse mere om kandidaten
 
Klima, og flytninge? Værktøjet er, blandt andet, handel(39Min)

Konservativ spidskandidat Pernille Weiss vil kæmpe for klima, erhvervslivet og bedre immigrationspolitik
Hvordan hænger sommerfugle i maven, en sammenligning med graviditet og en arbejdsdag uden løn på 12 til 15 timer sammen med valgkampen til EU Parlamentet? Ja, det er noget af det, du i denne udsendelse kan høre.

Klima er det vigtigste emne til den kommende valgkamp, for her står det ifølge Pernille Weiss (K) helt galt til. Men det er også vigtigt at forhindre at flere flygtninge og immigranter dør i middelhavet. Værktøjet til både klimaet og immigrationsproblemer er blandt andet handel. Det gælder om at sikre gode sikre jobs, som er grønne, og så skal vi i Danmark være en god rollemodel.

Men Pernille Weiss vil også kendes på konservative værdi-dyder: Ordentlighed, ærlighed og så lidt af en overraskelse: fakta. Den konservative politiker vil være kendt for det modsatte end ”fakta resistenthed”. Det Konservatives Gruppe i EU Parlamentet er EPP-gruppen, og den er normalt ikke kendt for at være ”klimavenlig”, men mest fokuseret på at hjælpe industrier… Men Pernille Weiss kalder det ”en myte”, at EPP er den mest ”bagstræberiske” gruppe, når det kommer til grøn omstilling. Ifølge Pernille så kan man ikke klandre politikere for at være ansvarlige. Som ansvarlig politiker bliver man nødt til at stille spørgsmål som, er der arbejdspladser nok, er der energi nok af den grønne slags, hvis vi lukker ned for de sorte kilder.

I udsendelsen sender hun også en bredside imod Liberal Alliance, som netop er fakta resistente og fx hævder, at klimaforandringer ikke er menneskeskabte, og at ”naturen ordner det hele”. Det Konservative Folkeparti er det eneste parti der sidder med i EPP gruppen, som er den største og mest magtfulde gruppe i EU. Ifølge de konservative er det derfor meget vigtigt, at der er et dansk medlem med i gruppen.
”Her kan vi som danskere fortælle de andre i den store kristendemokratiske gruppe, at ingen behøver at være nervøse for den grønne omstilling. Danmark er nemlig et godt eksempel på det”, forklarer Pernille Weiss. Et af værktøjer er ifølge hende CO2 bindende budgetter.

De konservative er dog langt fra ene om, at ville profilere sig på en grøn dagsorden. Men hvad er reelt forskellen på de værktøjer, som de forskellige partier vil anvende? Det har Pernille Weiss et bud på. Hør også om et frugtbart samarbejde i EU mellem de konservative og socialdemokraterne. Fordi de har værdimæssigt mere til fælles, end mange måske er klare over.

Hør udsendelsen "Klima, og flytninge? Værktøjet er, blandt andet, handel" her.

Nyttige links og links :
Pernille Weiss's hjemmeside
- Officiel EU-side om den Kristendemokratiske gruppe
 
Er EU langt bedre end sit rygte?

Handelsportalen Wish er én af danskerne favoritter. Selv om både Forbrugerrådet og en del omtaler i medier har advaret imod portalen i stærke vendinger. Mange bliver nemlig snydt så vandet det driver, og har ingen muligheder for at klage, eller få pengene igen. Også selv om fx varen aldrig er nået frem. Men hvad er sammenhængen mellem EU, den amerikanske handelsportal Wish, klima, miljø og storpolitik overfor Kina? Det er noget af det, du kan høre om i den her udsendelse.
- Arbejder man i Danmark, så skal det være til dansk løn. Også selv om du kommer fra Polen. Og så er der alt for mange skadelige stoffer i vores mademballage, i tøj og mange andre steder. Det skal der gøres noget ved, lyder det fra EU parlamentariker Christel Schaldemose (A).

- Jeg kæmper en benhård kamp i EU for at få gjort noget ved sagerne, fastslår hun.
Hun er efter eget udsagn ”varm tilhænger af EU”, og forklarer:
- Havde vi ikke det samarbejde, så var vi nødt til at opfinde det på ny.
Så er det slået fast. Men… ville samarbejdet se ud som det gør nu, hvis det skulle opfindes på ny?

- Nej, nok ikke, lyder svaret.
- Det er et tungt system, og jeg tror, at det vi kunne have gjort tingene mere enkelt. Og så er der spørgsmålet om miljøet, for forureningen stopper jo ikke lige ved grænsen. Og så er der social dumpning, klima og en række andre ting.
At EU er længe om at få en lovgivning igennem, er der ingen tvivl om. Fx så husker du måske ”Dieselgate” hvor bilproducenter havde snydt med tallene, så deres biler så mindre forurenede ud, end de i virkeligheden var og er. Skandalen brød løs i 2015 og først i 2020 træder EU lovgivningen i kraft, som kan forhindre at bilindustrien kan i at snyde med tallene. Så selv om Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet nok er varm tilhænger af EU samarbejdet, så kan hun sagtens se steder, hvor EU samarbejdet bør gøres bedre. Men har Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen imod EU så ikke en pointe, når hun siger, at EU skal rives ned for sidenhen at bygges op igen mere effektivt?
- Nej, lyder det fra den socialdemokratiske EU-parlamentariker.
For det ville tage mange år, og hvad vil der ske i de år? Det ville være katastrofalt, lyder vurderingen. Ikke mindst i lyset af truslen fra klimaforandringerne, som kræver handling nu og her. - Desuden skal vi huske på, hvad samarbejdet har betydet. Der har været en meget, meget stabil udvikling i Europa, vi har haft og har stadig fred, og det er høj grad EU’s fortjeneste.

Hør udsendelsen "Er EU langt bedre end sit rygte?" her.

Nyttige links og links brugt i researchen:
Christel Schaldemose's hjemmeside
- Officiel EU-side om den danske poliker
Artikel i Politiken om Wish, der er populær på trods af manglende forbrugerbeskyttelse
Forbrugerrådet er rystet over Wish, men danske kunder er ligeglade
 
En del af noget større: Stem for pokker!

Ved du hvilke politiske emner der optager danskerne aller mest? Lige nu, og til et kommende EU Parlamentsvalg? Og hvordan er det med de andre lande i EU? De har vel helt andre interesser, ik'? Måske bliver du overrasket når du hører svaret...
Mellem torsdag den 23. og søndag den 26. maj får alle EU borgere nemlig mulighed for at komme til stemmeurnerne og stemme til Europaparlamentsvalg. I Danmark er datoen sat til søndag den 26. maj.
Vi har sat os for, at levere lidt andre historier om det kommende EU-valg, end du kan høre i andre medier. Derfor har vi besøgt et valgmøde, som alligevel ikke er et klassisk valgmøde med politikere der hver især debatterer. Dem der afholdt mødet må nemlig ikke lufte nogen politiske holdninger. Til gengæld har de en opfordring til dig, kære lytter. Hvad den går ud på kan du høre i vores udsendelse ”En del af noget større: stem for pokker!”

Hør udsendelsen her.

Nyttige links og links brugt i researchen:
- Hjemmesiden bag kampagnen: "Denne gang stemmer jeg
- Officielt site om EU valg
- Overblik over de danske politikere i EU Parlamentet
- Se og sammenlign EU parlamentsvalg med andre valg (fx kommunalvalg)
- Læs om hvor mange EU borgere der stemte til sidste valg i 2014
- "Euractiv". Et elektronisk nyhedssite der kun dækker EU-sager
- Et andet nyhedssite, "EU Observer", graver ofte ubekvemme sager op
- Sitet "Altinget" har et EU magasin, som du kan finde her
- "Euranet-Plus". Et radiosamarbejde på tværs af EU's radioer som dækker EU
 
EU's kamp for grøn energi er først lige begyndt

I denne uge ser vi på EU’s indsats på det grønne område. Vi spørger, hvad miljø, energi og industri har med hinanden at gøre? Hvad er EU’s planer for en mere grøn energiproduktion?
Desuden ser vi lidt nærmere på EU’s kamp for at holde den demokratiske fane højt i europæisk samarbejde, der mere og mere bærer præg af en lille håndfulde medlemslande, der ikke engang lever op til de mest basale rettigheder, som fx pressefrihed. Vi spørger hvad EU egentlig kan gøre. Til det formål har vi blandt andet talt med EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen fra det radikale Venstre.

Hør udsendelsen her.
 
Hvem pokker er ansvarlig i Brexit chaos?

Brexit. Der er talt meget om, hvad der sker i Storbritannien. Vi har set og hørt højlydte buhråb, og klapsalver i det engelske parlament. Underholdende. Uden tvivl. Og så har du sikkert set og hørt både statsministeren og andre ministre tale om de hårde forhandlinger. Men har du hørt navnet Michel Barnier? Nej? Det er ellers ham der på vegne af EU leder forhandlingerne med briterne. Vi bringer her blandt andet et MEGET eksklusivt interview med netop EU's topdiplomat og chefforhandler.

Michel Barnier er dog langt fra den eneste vi har talt med i den her udsendelse. Hør også professor Ole Helmersen fra CBS give en analyse af Brexit forhandlingernes vanskeligheder, samt flere danske EU Parlamentarikere forklare, hvorfor Brexit er særdeles vigtigt for de danske arbejdspladser og vores lands økonomi.

Hør en tidligere udsendelse "Er Brexit EU skeptikernes mareridt?" her.
Hør udsendelsen her.


Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Ny måling: DF på deroute

Kort nyhed Vi kan i denne uge fortælle at Socialdemokraterne og Venstre ville få flest stemmer, og Dansk Folkeparti ville gå væsentlig tilbage, hvis der var valg til Europa-Parlamentet i dag. Det viser en ny repræsentativ måling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA.
Venstre vil grundet valgforbund med Liberal Alliance og De Konservative høste fire mandater, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står til tre. De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet kommer ikke ind.

Netop de konservative blev også ved sidste parlamentsvalg spået at ryge ud af EU Parlamentet, men kom alligevel ind. Men fordi stemmeslugeren Bendt Bendtsen ikke stiller op med har partiet byttet den tidligere minister ud med den noget mindre kendte konservative politiker Pernille Weiss.
Nyheden her er lavet af Radio Mælkebøtten og støttes af Europanævnet.
Hør udsendelsen her. 
EU Parlamentet afviser: Er det slut med de danske dagpenge?

Analyse og kommentar
I udsendelse/podcast vil vi følge op på en sag vi tidligere har berettet om. Nemlig at udenlandsk arbejdskraft snart kan få dagpenge efter kun at have arbejdet i Danmark en enkelt dag. Det blev kaldet en bombe under vores dagpenge, og den ”bombe” er der netop blevet stemt om i Parlamentet.

Nu er det danske dagpenge for alvor truet. Så kort kan det fortælles. Men ikke bare dagpengesystemet, for som du om lidt kan høre, så truslen imod hele vores velfærdssystem ifølge flere EU-parlamentarikere nu virkelig kommet endnu tættere på.

I en tidligere udsendelse advarede flere EU Parlamentarikere imod en ændring i et direktiv. De havde alle håbet på, at det ville lykkedes dem at få ændret EU Parlamentets beskæftigelsesudvalgs beslutning ved at få hele parlamentet til at stemme om det. Men det lykkedes ikke, og nu kan EU Kommissionen forsætte med at lave det direktiv, som kan være intet mindre end en bombe under vores dagpengesystem. Det er i hvert fald hvad socialdemokratiske Christel Schaldemose kalder det: en bombe.
Hun er skam ikke det eneste medlem af EU Parlamentet der mener det. Venstres Morten Løkkegaard kalder det i Berlingske ligefrem en trussel imod den danske velfærdsmodel. Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen Imod EU forklarer overfor os, at hun havde frygtet, at det ville ende på den her måde. Men hun havde dog håbet et bedre udfald, for også hun er bange for, at det danske dagpengesystem ikke kan bevares, som det er nu.

Men lad os lige skrue tiden lidt tilbage for at finde ud af, hvad det egentlig er parlamentet har vedtaget, der truer det danske velfærdssamfund så meget. Sagen tog sin begyndelse i juni, da Danmark og en række andre lande tabte sagen i Ministerrådet for at få ændre direktiv 883. Det er et direktiv der skal sikre, at man som EU-borger kan arbejde i et andet EU land og stadig have ret til sociale ydelser. Beskæftigelsesministeren sagde dengang, citat: Nu har vi tabt 1. halvleg. Ministeren mente dengang, at det nok skulle gå bedre, når sagen kom i EU Parlamentets Beskæftigelsesudvalg. Men også her tabte Danmark igen. Og så gik en del af de danske parlamentarikere i gang med at samle underskrifter for at sagen kunne komme til afstemning i hele parlamentet. Det lykkedes faktisk efter en meget stor indsats. Men, som allerede nævnt, forgæves. 287 parlamentarikere kunne godt få øje på det danske problem, mens 345 stemte for at gå videre med direktivet. Flertallet bestemmer, som bekendt, og nu har EU Kommissionen mandat til at gå videre med at udarbejde lovteksten.
I fremtiden betyder det så, at en udenlandsk medarbejder kun behøver at være i Danmark i ganske kort tid for at få fuld dagpenge ret. Medarbejderen kan endda få dagpengene med hjem til sit hjemland. ”jamen, hvad med det der med at arbejde et helt år osv for at få dagpenge”, tænker du måske.
Jo, det er skam stadig det samme for de udlændinge der fremover arbejder i Danmark. Men de behøvede ikke at have optjent et års arbejde herhjemme, men bare et eller andet sted i EU. Så er vi fremme ved de danske a-kasser mareridt, for mens vi herhjemme har et ret vandtæt edb system som sikrer, at al det arbejde vi udfører dels bliver registreret i A-kassernes såkaldte ”time bank”, samt at det krydstjekkes med vores skattebetaling, så findes der ikke tilsvarende systemer i udlandet. Så hvordan skal A-kasserne sikre sig imod at kronisk arbejdsløse Hr. Schultz fra Tyskland fx ikke bare har fået sin nabo, der måske har en kiosk, til at underskrive at Hr. Schultz har arbejdet hos ham i et år, selv om det på ingen måde passer? Hvordan kan a-kasserne undgå svindel?

Dagpengefabrikker:Nu kunne man hævde, at svindlere har der altid fandtes, og det altid vil være svært at dæmme op for dem. Men de danske fagbevægelser med 3F i spidsen er især bange for løntrykkeri. I fagbevægelsen kan man godt forstille sig et scenarie, hvor arbejdsgivere lokker fx Polsk arbejdskraft til landet og får dem til at arbejde til meget lave lønninger. Det kender vi dog i forvejen, men nu kan det blive til endnu lavere lønninger. Simpelthen fordi arbejdsgiverne så kan sige, arbejd for os for en latterlig lav løn, men indkasser til gengæld en høj dansk dagpengesats når jobbet er udført. Derfor frygter Verner Sand Kirk, som er direktør i Dansk A-kasser, at det nye direktiv vil føre til såkaldte dagpengefabrikker. Han mener at det her kan være med til at ødelægge det danske dagpengesystem. Også Dorte Sindberg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet mener, at de danske dagpenge er under pres. Hun tror dog ikke helt på busser fyldte med bulgarer og polakker der kommer til landet, bare for at udnytte systemet.

Om systemet nu virkelig vil blive misbrugt så massivt, som nogen frygter, kan vi ikke vide. En helt anden sag er, hvor mange konkrete sager i pressen om svindel eller lignende politikerne selv kan klare, inden de selv afliver det danske dagpengesystem og dermed den kendte danske velfærdsmodel. Det sidste spørgsmål er så, hvordan det nogensinde kunne komme så vidt? Mere om det i vores udsendelse:
Relevante links:


Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Er Brexit EU skeptikernes mareridt?

De sidste to EU parlamentsvalg vandt EU skeptiske partier stort på deres modstand imod det fælles europæiske projekt. Men hvordan nu hvor brexit er rykket nærmere? Er EU modstanden ikke svækket nu, hvor det britiske eksempel har vist, dels hvad en udtrædelse betyder, men også hvor svært en skilsmisse er? Står fx de EU skeptiske partier ikke svækket nu, hvor britterner trækker deres kritiske parlamentarikere ud af parlamentet og efterlader stolene til andre landes parlamentarikere efter et kommende nyvalg? Og skræmmer eksemplet ikke andre for at gøre det samme? Hvad med modstanden herhjemme?

EU har for briterne vist sig at være en særdeles hård at forhandle med. Så hvad betyder det for de EU skeptiske partier, at mange europæere nu har opdaget, at ingen kan forlade EU i et snuptag? At det endda kan blive særdeles dyrt for selv et stærkt land som Storbritannien. I de tidligere to valg til Europaparlamentet har EU kritiske partier høstet særdeles mange stemmer. Men vil de fortsætte den kurs, nu hvor Brexit har vist sig noget nær et mareridt for briterne? Vi har spurgt et medlem af EU Parlamentet om hans udlægning af brexit, og hvordan det stiller EU skeptikerne eller kritikerne, som han selv er en del af. Hvem han er, og hvad han svarede kan du høre vores udsendelse som kommer her.

Hør udsendelsen her. 
Kræver fælles udfordringer virkelig fælles EU svar?

Interview 25min
Normalt bringer de danske EU parlamentarikere den danske politiske dagsorden med sig ned til EU. Det er i hvert fald hvad de normalt lover under valgkampene. Men nu melder en ny politisk spiller sig på banen. Det er Alternativets Rasmus Nordqvist. Han vil stille op til det kommende EU valg i maj 2019 på en fælles europæisk platform. Altså hvor udgangspunktet ikke er Danmark, men hele EU. For mange af de problemer EU i øjeblikket kæmper med, kræver fælles svar. Skal de problemer løses, så er det ifølge Alternativet nødvendigt, at landene ikke ser egoistiske på deres egne ønsker og behov mere, men i stedet ser sig som en del af et fællesskab.

Så vidt så godt. Men de fleste EU parlamentarikere kæmper reelt set for en fælles EU dagsorden. De er alle del af én af de mange politiske organisationer og fraktioner i EU Parlamentet. Så er der reelt forskel mellem Alternativets og de andre partiers politik?

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Er dagpengesystemet truet af nyt direktiv?

magasin 30min
I denne udsendelse ser vi på en trussel imod selve vores kendte dagpengesystem. Et nyt direktiv åbner nemlig for, at en eu-borger kun skal arbejde få dage i Danmark, for at kunne få danske dagpenge med sig hjem. Hvor lang tid, er endnu ikke fastlagt. EU Parlamentet mener 1. dag, mens kommissionen har foreslået en måned. For at forstå den historie, har vi talt med en del danske EU parlamentarikere, der alle erkender, at sagen er alvorligt. Men ikke kun parlamentarikere. Verner Sand Kirk, som er direktør i Dansk A-kasser frygter, at det nye direktiv vil føre til såkaldte dagpengefabrikker. Han mener at det her kan være med til at ødelægge det danske dagpengesystem. Også Dorte Sindberg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet mener, at de danske dagpenge er under pres. Hun tror dog ikke helt på busser fyldte med bulgarer og polakker der kommer til landet, bare for at udnytte systemet.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen imod EU ser det her som en kæmpe fare imod den ellers så roste danske arbejdsmarkedsmodel.

Som du i vores udsendelse kan høre, så er der måske også løsninger. Fx foreslår Morten Løkkegaard fra Venstre et ret kompliceret indekseringssystem, mens de konservatives spidskandidat ikke vil udelukke, at den her sag kan ende med at Danmark hiver EU for … ja, EU-domstolen. Socialdemokratiets Ole Christensen arbejder på højtryk for at forklare de andre parlamentsmedlemmer om det særlige danske dagpengesystem, og hvorfor det her vil blive udnyttet af skruppelløse både arbejdsgivere men også arbejdstagere. Den kamp står Ole Christensen, som du kan høre i udsendelsen her, bestemt ikke alene med. Men nu lige til lidt forhistorie.

Sagen tog sin begyndelse i juni, da Danmark og en række andre lande tabte sagen i Ministerrådet for at få ændre direktiv 883. Det er et direktiv der skal sikre, at man som EU-borger kan arbejde i et andet EU land og stadig have ret til sociale ydelser. Beskæftigelsesministeren sagde dengang, citat: Nu har vi tabt 1. halvleg. Ministeren mente dengang, at det nok skulle gå bedre, når sagen kom i EU Parlamentets Beskæftigelsesudvalg. Men også her tabte Danmark igen. Uden at komme ind på for mange teknikaliteter, så var det faktisk 3. gang Danmark tabte, hvis man regner EU Kommissionen forslag med som et tabt slag, som man nok burde. I processen inden Kommissionen kommer med et forslag er der nemlig muligheder for at lave indsigelser. Alt det og meget mere kan du høre i vores udsendelse her:

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
EU valgkamp: De unge vil godt EU, hvis de bare får chancen

magasin 30min
EU er i modvind, heder det sig ofte. Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft har tidligere udtalt, at det er et grundvilkår for EU. Altså at EU altid har kæmpet i modvind. Ud over at EU som institution ofte bliver kritiseret, så bliver det ofte beskyldt for ikke at være folkeligt nok. Men passer det? Passer det, at EU’s mange agendaer ikke rager danskerne en høstblomst? Passer det også, at især de unge ikke kan se noget som helst i det store europæiske samarbejde?

Vi har sat os for at efterprøve især den sidste påstand. I den her udsendelse tager vi til Bruxelles for at tale med EU Kommissær Margrethe Vestager om EU’s problemer, for så vende snuden imod Ålborg. Her mødte vi ikke bare kendte politikere som Marianne Jelveg, Lisbeth Bech Poulsen fra SF, Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet. Nej, vi mødte en bevægelse med projektleder Søren Warthoe spidsen, der drager ud til de unge for at fortælle om EU , og så mødte vi især… ja, de unge selv. Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Patientsikkerhed: Her heder løsningen "EU"

magasin/interview 50min
I denne uge har vi inviteret De Konservatives spidskandidat til Europa Parlamentet Pernille Weiss i studiet. Men vi begynder lige et andet sted.
Pacemakere, kunstige hofter og underlivsnet. Tusindvis af danske patienter får hvert år nyt medicinsk udstyr, som skal hjælpe dem til et bedre liv. Men meget af udstyret er ikke testet på patienter på forhånd. Og mange patienter kommer alvorligt til skade. Ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det har en chokerende DR-dokumentar netop afsløret.

Så er vi fremme ved vores gæst igen. Pernille Weiss mener nemlig, at netop den sag er et godt eksempel på hvor EU kan gøre en stor forskel. Hun har blandt andet en uddannelse som sygeplejerske og netop sundhedsområdet ligger hende meget på sindet.

Men hvem er hun? Og på hvilke områder mener hun at EU reelt gavner den danske befolkning. Et portræt af Det Konservative Folkepartis spidskandidat, som efter planen skal efterfølge eu parlamentariker og tidligere minister Bendt Bendtsen, som nu efter en lang karriere nu takker af.
Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Truer Italiens kollisionskurs EU’s økonomiske orden eller endda hele EU samarbejdet?

magasin/interview 36min
Prøv at forestille dig to køretøjer på en mørk og smal landevej der drøner imod hinanden. Det ene køretøj er en tung, gammel Mercedes lastbil, mens den anden er en noget medtaget Fiat. Begge førere håber på, at den anden vil vige pladsen. Kan du se billedet for dig? Det er er faktisk et godt billede på, hvad der er ved at ske netop nu.
I denne uge skal vi nemlig se på en trussel, kun få har omtalt. Det på trods af at den har potentiale for både en ny finansiel krise, eller at ændre EU’s strenge økonomiske kurs. Det her er indviklet stof, som tager udgangspunkt i Italien. Du har dog muligvis hørt i en af vores tidligere udsendelser, at netop Italien bekymrer mange i, og udenfor EU-systemet. Den britiske parlamentariker Andrew Lewer udtaler til os, at han er bange for a både eurosamarbejde og EU vil kollapse på grund af Italiens økonomi. Det er faktisk derfor han i sidste ende blev tilhænger af Brexit. Men derom lige om lidt.

Først lidt grundlæggende økonomisk viden. Ifølge de gængse teorier så straffer kapitalmarkederne lande med for høj gæld benhårdt med et stigende rentepres. Det betyder altså at lånene et land normalt har, bliver dyrere. Det skulle så ifølge teorien blandt andet medføre at de straffede lande gennemfører arbejdsmarkedsreformer og skærer i velfærden.
Et er teori, noget andet er praksis. For teorien mangler at tage højde for mindst én ting: Noget der heder demokrati. Vælgerne sætter politikere på porten hvis de ikke bryder sig om den politik de står for. Så der er grænser for, hvad politikere kan få gennemført af upopulære reformer.

Og så er vi fremme ved Italien igen, hvor en ny regering ikke har tænkt sig at følge EU Kommissionens opfordringer om besparelser. I Italiens øjne, har sparepolitikken kun gjort tingene værre. Som du om lidt kan høre, så er Italien langt fra ene om den betragtning.

For at fortælle os hvordan det hele hænger sammen, så har vi blandt andre talt med Mads Meter Klindt, som er lektor og ph.d. på institut for Statskundskab på Ålborg Universitet.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Er den danske arbejdsmarkedsmodel virkelig under angreb af EU?

Interview/magasin 30min Mens vi hører om lastbilchauffører der lever under slavelignende forholdt, så har EU Parlamentets arbejdsmarkedsudvalg netop haft møde. Resultatet af det møde fik EU Parlamentariker fra Folkebevægelsen imod EU til at fare i blækhuset. På et opslag på Rina Ronja Kari’s Facebook Profil råbte hun vagt i gevær. Ifølge hende betyder den aftale EU Parlamentet nu er ved lave, at en dansk overenskomst i sidste ende vil kunne blive erklæret ulovligt i EU systemet. Altså et angreb på den ellers så roste danske model. Det lyder måske både tørt og teknisk, men på godt dansk betyder den model blandt andet, at ingen herhjemme arbejder til reelle sultelønninger, som millioner fx gør i Tyskland, og at vi kan få dagpenge, hvis vi skulle blive fyret.

EU Parlamentariker Ole Christensen fra Socialdemokratiet er ikke enig. Han mener ikke, at den danske model er under angreb. Nej, han mener ligefrem at der rigtig gode takter i de nye aftaler. I hvert fald for de mange millioner af arbejdere i EU, der år efter år hutler sig fra et løst arbejde til det næste. Uden kontrakter eller nogen former for rettigheder. Hvad der så konkret ligger i aftalen ser vi nærmere på i den her udsendelse, hvor vi har talt med netop Ole Christensen. Udsendelsen er støttet af Europa Nævnet.

Hør udsendelsen her. 
Stor sejr for både dansk EU-politiker og især miljøet

Interview/magasin 37min Du kender dem godt. Knitreposerne. Du får dem udleveret gratis i fx supermarkederne, når du køber alt fra grøntsager til et par nye underbukser. At plastik forurener er de fleste nok klare over. At der skal olie til at producere dem, er nok heller ikke ukendt for de fleste. Men hvad du måske ikke er klar over er, at det er reelt et rigtigt stort miljøproblem med eengangs-poserne, eller knitre poser, som andre kalder dem. EU Kommissionen var i hvert fald ikke klar over det, da en dansk EU Parlamentariker stort set alene kaldte til kamp imod dem. Faktisk så blev der grinet hånligt af forslaget, og det var i Kommissionens og ministerrådets øjne et tydeligt eksempel på, at EU Parlamentet ville blande sig endda i meget små sager.

Småting, javel ja.

Lad os lige få nogle tal på bordet. I 2017 steg det globale forbrug af engangs plast til hele 348 millioner tons. EU alene står for 64,4 millioner tons. Et tal så stort, at det er svært at forestille sig. Men det svarer til samme vægt som 487.000 damplokomotiver vejer til sammen. Eller knap 800 store tankskibe. Så det er ikke et lille problem, for en stor del af plastikposerne risikerer at ende op i naturen. Da omfanget gik op for ikke mindst EU Kommissionens næstformand Frans Timmermans vendte han rundt på en tallerken og kommissionen er nu klar til at gøre noget ved den omfattende plastikforureningen. Vi har talt med den EU politiker, der i sin tid blæste til kamp imod netop én gangs plast på trods af de hånlige smil. Hør et interview med SF's Margrethe Auken tale om ikke bare plastikforureningen, men også drab på journalister, Dublinkonventionen og hvordan kloakvand bliver brugt som våben i vel snart verdens ældste stridsområde.

Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Enten en rigtig EU union, eller en langsom død

Kort nyhed Jens Rohde mener, at EU nu kan vælge: Enten er RIGTIG union, eller også så vil EU erodere væk. Sådan siger den tidligere venstremand og nuværende Radikale EU Parlamentsmedlem.

Har udtaler blandt andet:
”Europa har brug for en helt anden fælles politisk styrke, hvis vi i en verden med fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft, skal kunne genskabe tryghed, solidaritet og tro på fremtiden i en europæisk retsorden for de europæiske borgere. Hvis vi skal løse den opgave, må vi efter Brexit først og fremmest finde vejen til at genskabe en intern magtbalance i Europa for at sikre, at vi ikke eksporterer vores interne problemer til hinanden. Dernæst giver det britiske farvel en kærkommen chance for at bygge en mere solidarisk union på arbejdsmarkedet”. Sådan udtaler altså Jens Rhode, som sider i EU parlamentet i den liberale gruppe kaldet ALDE for de Radikale Venstre.
Nyheden her er lavet af Radio Mælkebøtten og støttes af Europanævnet.

Hør udsendelsen her. 
Godt nyt: Slut med sommertid, og mere grøn politik fremover

Interview/magasin Når vi nu stiller havemøblerne ind i skurene igen, og tilsvarende stiller urene tilbage til vintertid, så er de måske sidste gang det sker. Ikke det med havemøblerne, men det med at stille urerne tilbage. Det er nemlig EU Kommissionen der står bag et forslag om, at afskaffe det årlige skift mellem vinter- og sommertid. EU Kommissionen har endda spurgt sine borger om. Flere millioner har svaret, og de fleste af dem vil gerne afskaffe skiftet.

Der er dog en hage ved EU Kommissionens ide. Det er nemlig ifølge forslaget op til medlemslandene selv, om de så i givet fald vil gå over til permanent vinter eller sommertid. Det kan altså betyde, at hvis fx Tyskland beslutter sig til at indføre sommertid hele året rundt, og vi Danmark beholder vintertiden, så skal vi stille klokken en time frem, hvis vi kører over grænsen til Tyskland.

Vi har spurgt Socialdemokratiets EU Parlamentariker Christel Schaldemose hvor gennemtænkt den ide er. Men det er nu ikke det eneste hun har beskæftiget sig med. Hør blandt andet også om en mere grøn fremtid for EU, og mindre svindel med målingerne på bilernes udledning, når vi giver et glimt fra EU’s demokratiske maskinrum.
Hør udsendelsen her.

Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Anders Vistisen: EU straffer briterne

Kort nyhed Dansk Folkepartiets mand i EU Parlamentet Anders Vistisen er igen ude med riven imod EU. I hans øjne går hele Brexit forhandlingerne ud på at straffe briterne så meget som muligt. Ifølge hans udtalelser, så er det ekstra betænkeligt, da briterne jo traf et demokratisk valg.
Han hænger især Danmark ud, og kalder det for kujonagtig, at Danmark med Lars Løkke Rasmussen i spidsen ikke har støttet vores naboer i deres kamp for at løsrive sig fra EU bedre.

Sådan siger altså Anders Vistisen, som i øvrigt på Altingets hjemmeside forklarer, at han gerne ser hele EU Parlamentet nedlagt. Altså det parlament han selv arbejder i.
Nyheden her er lavet af Radio Mælkebøtten og har fået en håndsrækning Europanævnet.

Hør udsendelsen her. 
"Stor enighed bag energiaftale: Skåltaler eller klimaredning?

Interview/magasin I den her udsendelse har vi ifølge EU både godt nyt for klimaet, erhvervslivet og for EU's mange arbejdsløse. Bannerføreren af den gode nyhed er den danske konservative politiker Bendt Bendtsen, som det er lykkedes at samle næsten hele EU parlamentet bag et nyt direktiv, som gerne skulle resultere i mindre CO2 udledning. En ganske fornem bedrift i et parlament, som ofte er mere uenig end enig. Men det vender vi tilbage til. Spørgsmålet er bare, om EU’s direktiv, der heder ”Ren Energi for alle Europæere”, er vidtrækkende nok, bliver hurtigt nok indført, og i øvrigt også bliver håndhævet. Altså om det er andet end flotte hensigtserklæringer på et stykke papir.Inden vi borer lidt i det, så tager vi dog lige en afstikker fra Bruxelles til København

Forleden på et åbent møde i Folketinget var tre forskere og topfolk fra erhvervslivet inviteret. Omdrejningspunktet var et ønske om at få Danmark til at udlede meget mindre CO2. Et ønske som virksomheder som Grundfoss, Danfoss, Rockwool, Velux, Vestas og mange andre industrier der lever af grøn teknologier naturligvis er enige i. Dermed også sagt, at den her historie drejer sig ikke kun om CO2 kvoter, men i høj grad også om arbejdspladser og økonomi.

Forskerne kunne enstemmigt fortælle politikerne, at det kræver en meget større indsats hvis vi skal forhindre at klimaforandringer bliver så voldsomme, at det vil få uoverskuelige konsekvenser. Der skal handles meget hurtigt, sagde forskerne. Og indsatsen skal være international. Netop på det sidste punkt er så som nævnt godt nyt. EU-parlamentet har netop vedtaget et ud af 8 initiativer der skal nedbringe CO2 udslippet.
her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Oleg Sentsov modtager årets Sakharovpris

Kort nyhed Den fængslede ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov er dette års vinder af Europa-Parlamentets Sakharov-pris for tankefrihed. Hans kusine og advokat tog imod prisen under plenarsamlingen i Strasbourg forleden.
Parlamentets formand forklarede under en højtidelighed hvorfor det netop var ham, der skulle modtage prisen: "Vi tildeler prisen til Oleg Sentsov, der er idømt 20 års fængsel for sin fredelige protest mod den ulovlige besættelse. Parlamentet står i første række for at forsvare personer, der kæmper for frihed. Oleg Sentsov har vist mod og via sin sultestrejke har han fortsat sin kamp. Vi ønsker omgående løsladelse af ham og andre politiske fanger i Rusland," sagde Parlamentets formand Antonio Tajani under prisuddelingen.
På grund af fængslingen kunne Oleg Sentsov heller ikke selv være til stede under prisoverrækkelsen. Og derfor tog hans kusine Natalya Kaplan og advokat Dmitriy Dinze imod prisen ved ceremonien.

Nyheden her er lavet af Radio Mælkebøtten og har fået en økonomisk håndsrækning Europanævnet.

Hør udsendelsen her. 
"The Monster" valgt til magtpost: EU Parlamentet i usædvanligt fælles oprør

Interview/magasin Parlamentet er normalt ikke enig om ret meget. De er delt op i politiske fraktioner, og der diskuteres livligt løs hele tiden. Men en enkelt sag har dog kunne bringe enighed i det ellers så politisk splittede parlament. Det er udnævnelsen af en topembedsmand. Eller rettere sagt måden embedsmanden blev udnævnt på, der har fået EU Parlamentet op af de bløde stole.
Han heder Martin Selmayr. Det er de færreste almindelige mennesker i Danmark der kender til den her embedsmand, men det er måske en fejl. I flere nationale og internationale medier, deriblandt onlinemediet Politico, er han længe blevet beskrevet som dem mægtigste mand i EU systemet. Lidt overraskende al den stund, han er, eller var, Kommissionsformandens Jean Claude Junkers højre hånd. Men en del iagttagere har vurderet, at det i virkeligheden er ham der styrer kommissionsformanden og ikke omvendt.I de især de engelske medier bliver han ligefrem kaldet for "The Monster". Den alder vi lige stå lidt... Sikkert er dog, at det er en yderst kontroversiel person der lynavancerede på en meget udsædvenlig måde.

Det har blandt andet været medvirkende til at EU Parlamentet nu reagerer så kraftigt. Den socialdemokratiske Gruppeformand for de danske EU Parlamentarikere Jeppe Kofod, mener, at proceduren bag udnævnelsen bærer præg af, citat, ”alt for mange krumspring”. Han oplyser desuden, at Parlamentet jo har muligheden for at vælte hele EU Kommissionen.
En rasende Anders Vistesen fra Dansk Folkeparti kalder det derimod en ”politisk udnævnelse” og tilføjer, citat, ”Man skal både være blind, stum og døv for at tro, at denne udpegning er sket efter reglernes ånd og bogstav”.
For at finde ud af hvad der er op og ned i den sag her, har vi ringet til den danske EU Parlamentariker Morten Løkkegaard fra Venstre. her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
Kulsort og dumt

Kort nyhed Hvis jeg siger ”vindmøller og grøn energi imod Putin”? Eller ”Farvel til saudisk indflydelse med solfangere”, synes du så, at det giver mening? Men det er netop det Jeppe Kofod argumenterer for. Han sider i EU Parlamentet for Socialdemokratiet og mener, at det den grønne vækst ikke kun er nødvendigt for miljøet skyld, men også for den politiske uafhængighed og ikke mindst væksten.
Han udtaler blandt andet:
” Hvert år bruger EU's medlemslande ca. 400 milliarder euro på at importere energi fra blandt andre Rusland og fra Mellemøstlige oliestater. Det er kulsort energi som olie og gas, som forurener miljøet og skader klimaet. Det skal vi gøre op med, så hurtigt som muligt.
Det er vigtigt for mig, at vi skifter til sikker, grøn og bæredygtig energi som f.eks. el fra vindmøller. Med de rette investeringer i grøn energi kan vi skabe både arbejdspladser og vækst i økonomien.” Sådan siger altså Jeppe Kofod fra socialdemokratiet.
Nyheden her er lavet af Radio Mælkebøtten og støttes af Europanævnet.

Hør udsendelsen her. 
123mio kroner: EU-dom åbner port for SU-svindlere

Interview/magasin Sagen vi i denne udsendelse skal beskæftige os med er, at det danske SU system ser ud til at blive groft udnyttet. Mindst 90 mio. kroner burde tilbagebetales. Men de penge kan ikke kradses ind igen på grund af en dom fra EU-Domstolen. Det er faldet både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for brystet. Vi følger op på sagen med et interview med EU Parlamentariker Morten Messerschmidt, som i øvrigt stadig mener, at Danmark bør på sigt forlade EU-samarbejdet.

Men tilbage til hvad sagen handler om:
Ifølge en opgørelse fra Søren Pinds ministerium er der fra maj 2014 til og med 2016 skønsmæssigt blevet rejst op mod 5.000 såkaldte tilbagebetalingskrav, hvor borgere fra andre EU-lande står til at skulle tilbagebetale uberettiget SU for i hvert fald omkring 90 millioner kroner.
Af samme opgørelse fremgår det også, at 5.675 vandrende arbejdstagere i 2016 fik helårsstøtte i SU, hvilket er godt 2.500 flere end i 2014. Såvel Socialdemokraterne som Dansk Folkeparti efterlyser nu, at uddannelses-og forskningsminister Søren Pind fra partiet Venstre gør mere for at sikre, at der ikke bliver snydt eller sjusket med SU til borgere fra lande som Rumænien, Tyskland og Slovakiet.

Efterlysningen fra de to partier kommer efter, at det er blevet dokumenteret, hvordan borgere fra andre EU-lande i 2016 skyldte Danmark cirka 123 millioner kroner i gæld fra SU-lån, efter at de har læst her i landet. Gæld, som EU-regler og aftaler med andre EU-lande ikke giver Danmark mulighed for at inddrive. Gæld, som Danmark forgæves har søgt EU om hjælp til at inddrive i de andre EU-lande, og som derfor bliver ved at vokse. her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
EU Modstand: Kendt politiker stiller op igen

Interview/magasin (2018) Rina Ronja Kari, fra Folkebevægelsen imod EU, har tidligere sået tvivl om, om hun vil genopstille. Men nu har hun besluttet sig for at fortsætte arbejdet i EU Parlamentet. Hvis vælgerne altså genvælger hende til posten. Enhedslisten, som ellers er en del af den tværpolitiske bevægelse ”Folkebevægelsen imod EU”, stiller nemlig selv med en kandidat. En del af vælgerne, som hidtil har stemt på folkebevægelsen, stemmer nemlig på Enhedslisten når der er Folketingsvalg. Dertil kommer, at Enhedslisten også vil markere sig på en modstand imod EU. Med andre ord går begge politiske organisationer altså efter den samme vælgerskare. Vi har talt med Rina Ronja Kari og blandt andet spurgt hende om, hvorfor hun genopstiller, og hvorfor hun stadig mener, at Folkebevægelsen imod EU er relevant. Hun svarer, at det er vigtigere end nogensinde før. Der sker nemlig rigtig meget lige nu i EU, som vækker hendes bekymring. Hør hvad det er i udsendelsen her.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk 
CETA aftale: En bagdør for amerikanske virksomheder eller vejen til flere jobs?

En udsendelse om endnu et politisk tiltag du sikkert ikke har hørt ret meget om, selv om den kan få stor betydning for dig.
Hvad har en lille fransk vinbonde, en italiensk osteproducent, en tysk hightech gigant til fælles med EU Kommissionen? De ønsker sig en handelsaftale mellem EU og Canada. Men det er en rigtig dårlig ide, mener kritikerne. Den aftale kan få helt uoverskuelige konsekvenser, mener kritikkerne på begge sider af Atlanten. Vi har sendt EU korrespondent Jan Simmen til Bruxelles for at se nærmere på argumenterne.
En handelsaftale mellem Canada og EU. Den er på vej, men som du i løbet af udsendelsen kommer til at høre, så er det ikke sikkert at du vil synes om den aftale. Eller også vil du, for den deler nemlig vandene.

Men ”handelsaftale”? Er det nu virkelig noget du skal bruge tid på at lytte til. Inden du nu slukker for lyde her, så forestil dig et følgende scenarie: Danmark bliver sagsøgt af et Amerikansk tobaksfirma for at have skrevet ”rygning er skadeligt” på cigaretpakkerne. Det er nemlig lige hvad kritikerne af aftalerne mener vil ske.
Men hov? ”AMERIKANSKE” firmaer? Var det ikke en handelsaftale mellem Canada og EU? Jo, det var det. Men som du vil høre i udsendelsen, var det ikke en fejl. Tilhængerne af aftalen har også mindst én grund til at du bør kende til aftalen: Arbejdspladser. Og den naturligvis deraf følgende vækst. Så med andre ord: hvis borgerne i EU skal have et job at stå op til, så er handelsaftalerne en rigtig god ide. I hvert fald ifølge tilhængerne. Modstanderne mener tvært imod at arbejdspladserne vil forsvinde og mange snart vil stå uden et arbejde.

Medvirkende i udsendelsen er EU’s handels-Kommissær Cecilia Malmstrøm, EU’s chefforhandler Mauro Petricione, EU Parlamentariker Jørn Dormann fra Dansk Folkeparti, vineksportør Pauline Guillot, EU Parlamentariker Rina Ronja Kari fra folkebevægelsen imod EU, the Coucil of Canada, den italienske osteproducent Attilio Zanetti og den tyske salgsdirektør Antonio Multari.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
EU’s fremtid: Udsendelse leder med lys og lygte efter en puls

Vi har sendt en journalist til Bruxelles. Dels for at få et eksklusivt interview med EU’s mest populære person. Men også for at finde ud af, om EU faktisk har en fremtid. For bag de selvsikre smil, faste politiker-håndtryk til pressekonferencerne er der en stor usikkerhed. Den usikkerhed graver vi lidt i. Vi taler med en dansk EU politiker, og en chefredaktør for et EU medie med hele 25 mio lyttere. Desuden er vi de første at løbe med rygter om, hvem den næste EU formand kunne blive, og her er der godt nyt for danskere. Det og meget mere kan du høre i vores udsendelse: På sporet af EU’s puls.

Medvirkende er Jørn Dohrmann (DF), chefredaktør Jean-Michelle Boss og EU Kommissær Margrethe Vestager. Overlever EU? Som du i løbet af udsendelsen kan høre, så ser Margrethe Vestager det her som en ny begyndelse. Men det er ikke alle der enige. Om EU overlever, eller rettere hvor længe Unionen overlever, ved vi af gode grunde ikke. Vi kan i den sammenhæng ikke lade være med at komme med en anekdote fra tidernes morgen da

Europa var på vej til at blive samlet for første gang, nemlig under den romerske republik. Dengang spåede en del romere roms fald. Blandt andet den frygt bragte Julius Cæsar til magten, som ophævede sig selv til kejser og afskaffede senatets medindflydelse. Han blev selv myrdet i år 44 før Kristi fødsel. Selv om der var perioder med fredelige tilstande i Romerriget, så fortsætte de indre og ydre kampe. Igennem hele periode spåede mange Romerrigets fald. Først små 500 år efter Julius Cæsar blev myrdet fik de omsider ret. Så måske er spådomme om EU’s fald i virkeligheden et sundhedstegn?
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
En dansker på arbejde

De fleste af os kan vel huske hende. Dengang Margrethe Vestager var økonomi- og indenrigsminister og formand for det Radikale Venstre. Vicestatsminister. Og så lige pludseligt i november 2014 blev hun konkurrencekommissær i EU. Udpeget embedsmand, med en meget stor magt inden for EU-systemet.

Men hvad laver en konkurrencekommissær egentlig? Og hvad er der med alle de her retssager hun fører imod Google og andre internetgiganter? Hvor ryger milliardbøderne hun har været med til at give egentlig hen? For at få svar på de og andre spørgsmål har vi inviteret os selv på kaffe hos konkurrence kommissær Margrethe Vestager i Bruxelles.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
Social dumpning: EU’s kamp imod moderne slaveri

I denne udsendelse vil vi se på, hvad løndumping er for et begreb. ”Gaab”, tænker du måske. Men hvad nu hvis du tænker på slaverne der levede et kummerligt liv et par hundrede år siden? Hvis nu du prøver at forestille dig slaver lænket fast i bugen på et skib? Er det så stadig noget du synes er kedeligt og relevant?

Hvis vi så fortæller dig, at det er netop det løndumping handler om, så har du sikker en ide om, hvorfor vi synes det er vigtigt med netop en udsendelse om emnet. Men løndumpning Det er noget EU med en dansker i spidsen netop har taget de næste skridt til at bekæmpe. Han heder Ole Christensen arbejder som politiker i EU, og ham taler vi med i udsendelsen her.

Netop EU kan nemlig spille en central rolle i bekæmpelsen af problemet. Men som du også kommer til at høre, så mener andre at EU allerede har blandet sig for meget, og at EU i stedet ligefrem skulle rulle en del af de eksisterende lovgivninger tilbage. EU-politiker Rina Ronja Kari mener ligefrem at EU skal rulle lovgivning tilbage. Hvorfor hun mener det kan du også høre i udsendelsen.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
Storbritannien er ikke vred, men skuffet

”Jeg tror EU vil forlade sig selv”, forklarer en kendt britisk EU politiker blandt andet, da han blev spurgt, hvilket land han tror vil forlade EU som det næste land. Citatet falder i udsendelsen ”Brexit: Da skuffelsen blev for stor”

Det primære omdrejningspunkt for udsendelsen er briternes beslutning om at forlade EU. Hvorfor gjorde de det, for én gang skyld set med britiske øjne fortalt af en britisk toppolitiker. I udsendelsen vil der også være analyser af de økonomiske konsekvenser for StorbritannienEn stor del af de såkaldte populistiske partier har fået medvind i sejlene nu efter Brexit. Det er partier som Gylden Daggry, og Alternative Deutschlands. Partier som især de britisk konservative ikke selv mener, at de har meget til fælles med. Så har briterne ikke et medansvar?

Medvirkende i udsendelsen her er den konservative EU Politiker Andrew Lewer, cheføkonom Fabian Zuleeg fra European Policy Center, samt danske EU Parlamentariker Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen imod EU.
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk


 
TTIP: En debat du er blevet snydt for

Handelsaftaler. Få ord kan lyde mere tørt end det ord. Men hvad nu hvis vi fortæller at kampen drejer sig om, at Europæerne har et arbejde at stå op til i morgen, at vores fødevarer ikke er farlige eller om vores skattepenge kan risikere at blive brugt på ekstremt dyre retssager for at forsvare sig imod gigant-virksomheder? For det er nemlig blandt andet det, det drejer sig om.

Men dykker man ned i aftaleteksterne, så står én ting lysende klart: vi mangler viden om konsekvenserne af aftalerne. Det vil vi her prøve at råde lidt bod på med udsendelsen her, som i øvrigt er støttet af Europanævnet. Modsat i Danmark har en del handelsaftaler i øvrigt været til heftig debat i rigtig mange EU lande, ikke mindst i vores naboland Tyskland. I udsendelsen ser vi på en handelsaftale EU i årevis har prøvet at indgå med USA, nemlig den såkaldte TTIP aftale. Vi tager både til Bruxelles, til Spanien og til USA. Vi vil prøve at lytte til menigmand og fagfolk, modstandere og tilhængere, som fx EU kommissær Cecilia Malmström som vi helt eksklusivt har fået et interview med.

Du vil også kunne høre om, at EU i gang med lave flere handelsaftaler, end bare TTIP, som udsendelsen her drejer sig om. Et af de aftaler heder CETA, og den ser lige nu ser mere levedygtig ud end TTIP. Et stort flertal af danske parlamentarikere netop sagt ja til den handelsaftale mellem EU og Canada.

I den her udsendelse medvirker i rækkefølge: Kristiina Helenius, direktør i det Amerikanske Handelskammer i Helsinki
José Manuel Roche, fagforeningen for småbønder i Spanien.
Mute Schimpf, som er fødevarespecialist for organisationen Friends of Earth
Olivia Synnott Laundry, landbrugskvinde fra Verginia i USA
Elizabeth Boswell Rega, Medie Direktør UPS i Bruxelles
EU Kommissær Cecilia Malmström
EU Parlamentariker Rina Ronja Kari, Bruxelles
Podcast og udsendelse, artikel mm af Journalist Jan Simmen, freelance-danmark.dk

Billeder: